Bronz z MČR v orientačním běhu

kompletOB
Neslyšící závodníci v OB

V sobotu 16. června se v Chotěboři konalo Mistrovství České republiky neslyšících v orientačním běhu ve sprintu. Pořadatelem byl klub SK SKIVELO Olomouc ve spolupráci se Sportovním klubem Chotěboř. Centrum bylo v areálu firmy ALKA, kde jsme měli vše potřebné. Na startu se sešlo 10 neslyšících závodníků ze 4 klubů a dokonce i jeden závodník z daleké Venezuely. Jitka Dvořáková a Jan Kubík běželi nesoutěžní trať pro začátečníky.

Závod proběhl za slunečného až dusného počasí. Na závodě bylo dohromady asi 400 účastníků. Běželo se na mapě Alka a na závodníky čekaly tratě ve vysočinském terénu s poměrně hustou sítí komunikací, mužská trať překonávala dvakrát řeku Doubravu (a závod byl kopcovitější). Díky místy kamenitému podkladu bylo třeba dávat pozor na správný došlap. Závod splňoval kriteria longu, na trati byly volby postupů a trať nás „protáhla“ vším, co terén nabízel. Všichni neslyšící účastníci své tratě úspěšně zvládli. Výsledkově jsme neztratili i mezi slyšícími (3. místo Josef Procházka, 4. místo Michal Stanovský)

V kategorii žen získala titul Anna Pangrácová, která velmi dobře zaběhla svoji trať a porazila nejen Lenku Hornovou, ale i svou sestru Marii. Anna i Lenka se na trati nevyvarovaly chyb při dohledávání kontrol a to je stálo umístění mezi první trojicí v absolutním pořadí. Marie Pangrácová měla pokročilou virózu a na jejím běžeckém výkonu to bylo znát, přesto byla v některých pasážích lepší než dvě holky. Zaslouží si pochvalu za to, že se postavila na start.

ženy
Lenka Hornová, Anna Pangrácová, Marie Pangrácová

V mužské kategorii byl rozdíl mezi prvními stejný jako mezi dámami. Josef Procházka a Michal Stanovský bojovali na dálku o titul. V první technické pasáži měl navrch Pepa, ale Michal se v běžecké pasáži nevzdal a stáhl ztrátu asi na minutu, nicméně Pepa závěr ustál a obhájil tak titul ze Skřítku. Třetí skončil Marek Bednařík, který udělal zbytečnou chybu na začátku. Čtvrtý skončil Kamil Klíma, pro kterého to byl první ostrý závod. Se začínající virózou radši nic neriskoval, neběhal a zaměřil se na trénink mapové orientace. Na posledním místě skončil venezuelský závodník Fernando Agudo, pro překročení časového limitu byl diskvalifikován. Závodu se pro úraz těšně před startem nemohl zúčastnit Pavel Pastrnek.

muži
Marek Bednařík, Josef Procházka a Michal Stanovský

Jan Kubík v nesoutěžní trati v polovině závodu zazmatkoval, když viděl organizátory odstraňovat fáborky pro děti a místo pokračování v závodě došel do cíle a byl diskvalifikován. Nevadí, příště už to bude lepší.

skolympia
SK Olympia Praha – Kamil Klíma, Marie Pangrácová a Jan Kubík

MČR long ženy (4,4 km, 95 m převýšení, 16 kontrol)

1. Anna Pangrácová – SKIVELO – 61:36
2. Lenka Hornová – SKIVELO – 62:59
3. Marie Pangrácová – SK Olympia Praha – 78:32

MČR long muži (6,2 km, 195 m převýšení, 15 kontrol)

1. Josef Procházka – SKIVELO – 63:37
2. Michal Stanovský – SSK Vítkovice – 65:13
3. Marek Bednařík – SKN Brno – 80:23
4. Kamil Klíma – SK Olympia Praha – 140:50
5. Fernando Agudo Venezuela 203:39

Oficiální výsledky OB z ORIS – ženy D21D, muži H21D a nesoutěžní trať P

zdroj: FB stránka českého OB neslyšících, foto na titulní stránce od Alena Voborníková – SK Chotěboř